-
Koopwoning. Huur of huurkoop. Ontruiming. Eigenaren stellen dat de woning is verhuurd en dat forse achterstand bestaat in betaling van de huurpenningen. Op die grond wordt ontruiming gevorderd. De bewoner stelt dat hij de woning in huurkoop heeft verkregen. Het bewijs van de huurovereenkomst rust op de eigenaren. Hun stellingen zijn onvoldoende onderbouwd. Daarom geen ruimte voor bewijslevering...
-
Verhuiszaak. Verzoek vervangende toestemming voor verhuizing naar België afgewezen. Geen noodzaak voor de vrouw om te verhuizen naar België en verhuizing is niet in belang van de minderjarige. Zelfstandig verzoek van de man om hoofverblijfplaats minderjarige bij hem te bepalen wordt toegewezen. Rechtbank wijzigt zorgregeling. Vrouw moet zorgen voor ophalen en terugbrengen minderjarige. 1:253a B...
-
Verkoop restaurant. Gebreken aan pand. Uitleg garantiebepalingen. Schadevergoeding.
-
De kantonrechter stelt de datum vast waarop de huurovereenkomst met wederzijds goedvinden is geëindigd. Gedaagde heeft die datum namelijk niet betwist. Eiser stelt dat het gehuurde al is ontruimd, dus geen belang bij de eis om te veroordelen om te ontruimen.
-
Verbintenissenrecht; verbintenis uit andere bron, ongerechtvaardigde verrijking
-
Huur bedrijfsruimte. Vordering betalingsachterstand toegewezen. Partijen zijn het eens geworden over de huurprijsverhoging.
-
Sint Maarten. Project tot aanleg van een bovengronds glasvezelnetwerk. Uitleg beëindigingsverklaring. Beëindiging met wederzijds goedvinden. Tussenvonnis.
-
Sint Maarten. Levering van lpg. Opschorting. Ontbinding. Matiging boete. Tussenvonnis.
-
Pand is sinds jaren '80 verhuurd aan een vereniging, die zelf huurders aandraagt. Verhuurder (woningcorporatie) vordert ontbinding en ontruiming omdat het gehuurde ingrijpend is verbouwd zonder toestemming van verhuurder en omdat de vereniging de wooneenheden zonder toestemming van verhuurder in gebruik heeft gegeven. De ontbinding en ontruiming worden afgewezen. Wel sprake van tekortkomingen,...
-
Kort geding, nakoming huurovereenkomst bedrijfsruimte.
-
Eis tot ontruiming van een huurwoning in kort geding afgewezen. Er is een explosie bij het gehuurde geweest, maar er is nog veel onduidelijk over de aanleiding van de explosie en of de explosie voor gedaagde bedoeld was.
-
In conventie: schuldeiser spreekt (indirect) bestuurder(s) aan voor onbetaalde vordering van eiser op bv. Vorderingen op basis van externe bestuurdersaansprakelijkheid afgewezen. In reconventie opheffing beslag toegewezen.
-
Verstekzaak, nakoming koopovereenkomst met betrekking tot een aantal paarden.
-
Voorstel verlaging huurprijs artikel 7:254 BW; peildatum vóór en uitspraak huurcommissie en kantonrechter ná inwerkingtreding Wet betaalbare huur; oude WWSO van toepassing; oppervlakte woonkamer, gezamenlijke keuken, aantal wooneenheden, beschermd stads- en dorpsgezicht; geen afwijking o.g.v. artikel 5 lid 2 Besluit huurprijzen woonruimte; beroep op redelijkheid en billijkheid slaagt niet.
-
Voorstel verlaging huurprijs artikel 7:254 BW; peildatum vóór en uitspraak huurcommissie en kantonrechter ná inwerkingtreding Wet betaalbare huur; oude WWSO van toepassing; oppervlakte woonkamer, gezamenlijke keuken, aantal wooneenheden, beschermd stads- en dorpsgezicht; geen afwijking o.g.v. artikel 5 lid 2 Besluit huurprijzen woonruimte; beroep op redelijkheid en billijkheid slaagt niet.
-
Voorstel verlaging huurprijs artikel 7:254 BW; peildatum vóór en uitspraak huurcommissie en kantonrechter ná inwerkingtreding Wet betaalbare huur; oude WWSO van toepassing; oppervlakte woonkamer, gezamenlijke keuken, aantal wooneenheden, beschermd stads- en dorpsgezicht, minpunten; geen afwijking o.g.v. artikel 5 lid 2 Besluit huurprijzen woonruimte; beroep op redelijkheid en billijkheid slaagt...
-
Huurrecht. Minnelijke beëindigingsovk huur met afspraken over verhuiskostenvergoeding. Huurder heeft snel ander woning gevonden maar wil wel vergoeding. Geen bedrog, kosten zijn gemaakt omdat verhuurder overeenkomst beëindigt. Vordering toch afgewezen omdat huurder geen bewijs van schade levert.
-
Tussenvonnis. (Wijze van) verdeling van de nalatenschap van de vader van partijen. Partijen zijn het oneens over welke waarde toegekend moet worden aan verschillende boedelbestanddelen en over de vraag of sprake is van een vordering van de nalatenschap op gedaagde. Tot de nalatenschap behoort onder meer de woning van erflater. Gedaage wil de woning graag overnemen, maar partijen zijn het niet e...
-
Rijkswet op het Nederlanderschap. Verzoek toegewezen. Verzoekster is geboren in Roemenië. Zij is bij geboorte door de vader erkend. Vader t.t.v. erkenning gehuwd met andere vrouw dan de moeder. Geen strijd met openbare orde. Vastgesteld dat tussen de moeder van verzoekster en de vader sprake was van een band gelijk aan huwelijk. Buitenlandse erkenning wordt in Nederland erkend. O.g.v. art 4 RWN...
-
Bijzondere overeenkomst; huurrecht; woonruimte, herstel goede staat
-
Bijzondere overeenkomst; huurrecht, huur roerende zaken
-
Dwangakkoord toegewezen. Prognose akkoord. Aanbod maximaal haalbare. Voorstel gunstiger resultaat voor de schuldeisers, dan de wettelijke schuldsaneringsregeling.
-
Huurovereenkomst. Vordering tot ontbinding huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde wegens huurachterstand wordt tegen beide gedaagden toegewezen, ondanks dat gedaagde sub 2 al maanden niet meer woonachtig is in het gehuurde. Gedaagde sub 2 heeft de huurovereenkomst niet opgezegd, zodat zij samen met gedaagde sub 1 nog steeds verantwoordelijk is voor de huurachterstand.
-
Vordering tot betaling facturen; tegenvordering tot afgifte documenten. Partijen hebben beiden een beroep op opschorting gedaan en vorderen nu over en weer nakoming van de overeenkomst. Beide vorderingen worden daarom toegewezen. De vraag wie terecht heeft opgeschort is daarom ook niet relevant.
-
Wrakingsverzoek afgewezen.
-
Prejudiciële vragen (art. 392 Rv). Internationaal privaatrecht; conflictenrecht. Europees mededingingsrecht. Truckkartel. Welk recht is van toepassing op follow-on vorderingen naar aanleiding van een enkele en voortdurende inbreuk op kartelverbod in art. 101 VWEU en art. 53 EER-Overeenkomst? Art. 4 WCOD, art. 6 lid 3 Verordening Rome II. Geen eenzijdige rechtskeuzemogelijkheid onder art. 4 WCOD...
-
Structureel geld overmaken naar familie in buitenland zonder wettelijke onderhoudsplicht beinvloedt behoefte en behoeftigheid. Parteralimentatie is niet bedoeld om over te maken naar familie in buitenland.
-
Arbeidsrecht. Uitzendovereenkomst. Is sprake van misbruik zoals bedoeld in art. 5 lid 5 Richtlijn 2008/104/EG (Uitzendrichtlijn)? Heeft hof toetsingskader uit de arresten JH/KG (HvJEU 14 oktober 2020, ECLI:EU:C:2020:823) en Daimler (HvJEU 17 maart 2022, ECLI:EU:C:2022:196) juist toegepast? Nationaalrechtelijke sanctie op misbruik zoals bedoeld in art. 5 lid 5 Richtlijn 2008/104/EG (Uitzendrich...
-
Partijen hebben een geschil over het al dan niet bestaan van een koopovereenkomst voor een pand. Eisers stellen dat er tussen partijen een koopovereenkomst tot stand is gekomen. Dit wordt door gedaagde betwist. Gedaagde heeft de onderhandelingen met eisers in januari 2024 beëindigd en het pand vervolgens verkocht aan een derde. Subsidiair stellen eisers dat gedaagde de onderhandelingen niet hee...
-
De rechtbank wijst de vorderingen af.
Eisers vorderden om gedaagde te veroordelen tot ontruiming van de schuur, daaraan ten grondslag leggende dat de huurovereenkomst tussen partijen alleen betrekking heeft op de woning en niet op de schuur. De rechtbank is van oordeel dat eisers onvoldoende hebben onderbouwd dat gedaagde heeft toegezegd de schuur te zullen ontruimen.
-
Gedaagde heeft Qwinpro de opdracht gegeven om het dak van zijn manege te vervangen. Partijen verschillen van mening over wat zij zijn overeengekomen over de montage van het dak en de betaling van de aanneemsom. Qwinpro vordert in deze procedure onder andere betaling van een gedeelte van de aanneemsom en storting van een gedeelte daarvan in een depot bij de notaris. Gedaagde vordert nakoming van...
-
O&O toegewezen met toezegging wst vonnis niet ten uitvoer legt zo lang aan voorwaarden wordt voldaan. Bewindvoerder tijdens procedure.
-
Pensioenrecht. Verjaring (art. 3:308 BW). Tijdstip opeisbaar worden premievordering bedrijfstakpensioenfonds. Art. 26 Pw. Vervolg op HR 9 april 2021, ECLI:NL:HR:2021:527.
-
Non-conforme duurzame energievoorziening. Lekkages en drukvermindering in het systeem, waardoor het systeem soms uitvalt en eiseres in de kou komt te zitten. Gedaagde moet het systeem herstellen en een deel van eerdere reparatiekosten en deskundigenkosten aan eiseres betalen.
-
Huurrecht. Kort geding. Vordering tot ontruiming van de woning wordt toegewezen, omdat aannemelijk is dat huurovereenkomst in een bodemprocedure wordt ontbonden. Het is waarschijnlijk dat huurder gedurende meerdere jaren de woning niet als hoofdverblijf heeft gebruikt.
-
Partijen zijn in 2019 in Marokko getrouwd en in 2023 is de echtscheiding tussen partijen in Marokko uitgesproken. Gedaagde woonde tijdens het huwelijk (alleen) in een woning in Nederland, terwijl eiseres in Marokko verbleef. Nog voordat de echtscheiding werd uitgesproken is eiseres hoogzwanger naar Nederland gekomen en heeft zich toegang verschaft tot de woning met hulp van de politie. Beide pa...
-
Partijen hebben in de afwikkeling van hun huwelijk met elkaar een overeenkomst gesloten. Eiser wil van gedaagde een bedrag terug op grond van onverschuldigde betaling. Geoordeeld wordt dat er geen sprake is van onverschuldigde betaling.
-
Vaststelling schadeloosstelling bij onteigening ten behoeve van verbreding A27 bij Lexmond. Werkelijke waarde onteigende vastgesteld aan de hand van referentiestransacties. Reconstructie bedrijfsactiviteiten beperkt tot een periode van vijf jaar in verband met verwachte vervanging dan wel uitbreiding van de bedrijfslocatie. Kosten aanpassing overblijvende.
-
Kort geding. Verstek. Eiser heeft gedaagde tijdelijk bij hem in laten wonen, omdat gedaagde woonruimte nodig had. Eiser wil nu dat gedaagde de woning verlaat, maar gedaagde wil de woning niet verlaten en heeft de sloten vervangen, waardoor eiser de woning niet meer in kan. Eiser vordert ontruiming en afgifte van de sleutels. De kantonrechter wijst de vordering toe.
-
Vordering tot vergoeding van herstelwerkzaamheden en betaling van achterstallige huur. De huurachterstand + een deel van de herstelkosten worden toegewezen.
-
Eiseres, een woningcorporatie, verhuurde een sociale huurwoning aan de moeder van gedaagde. Gedaagde woonde daar met zijn moeder. Die huurovereenkomst is geëindigd. Partijen hebben in een vaststellingsovereenkomst afgesproken dat gedaagde tot uiterlijk 3 maart 2025 in de woning mag blijven, tegen betaling van een gebruiksvergoeding. Er is niet betaald. Eiseres vordert in deze procedure ontruimi...
-
Nadat de vorderingen van eiser in een aparte kort geding procedure al zijn toegewezen, vermindert eiser zijn vordering in deze bodemzaak, zodat alleen nog een proceskostenveroordeling wordt gevorderd. De kantonrechter compenseert de proceskosten, omdatin deze procedure geen van partijen in het ongelijk wordt gesteld.
-
Greenwheels, verstekzaak, ambtshalve toetsen. Het bestelproces van zowel de abonnementsovereenkomst als de reserveringsovereenkomsten hebben een onjuiste bestelknop en voldoen daarnaast niet aan de essentiële informatieplichten. Bovendien worden de overeenkomsten na het sluiten niet onder vermelding van de essentiële informatie aan de consument bevestigd. Alleen een percentuele sanctie op de ho...
-
Huurovereenkomst pinautomaat. Huurder moet openstaande huur en kosten betalen. Opzegtermijn van drie maanden en prijsverhogingsbeding niet onredelijk bezwarend (artikel 6:233 aanhef en sub a BW). Verhuurder mocht pinautomaat blokkeren omdat huurder de huur niet betaalde.
-
Beroep op dringend eigen gebruik van een woonruimte in een bedrijfspand slaagt niet, omdat op dit moment onvoldoende gebleken is dat gedaagde andere passende woonruimte kan verkrijgen.
-
Huurrecht woonruimte. Ontbinding en ontruiming i.v.m. veroorzaken overlast voor omwonenden. Motivering.
-
OK ; in overleg wijzigen partijen hun verzoeken tot enquête en uitstoting naar een gezamenlijk verzoek tot prijsbepaling ex artikel 2:343c BW ; de Ondernemingskamer benoemt een deskundige en geeft deze de door partijen overeengekomen aanwijzingen mee.
-
Partijen zijn met elkaar gehuwd geweest, verdeling kosten
-
Verhaal op eigenaar van stookkosten huurder, op grond van het Splitsingsreglement.
-
Tussenarrest. Huur bedrijfsruimte. Vaststellingsovereenkomst nog een geldige ontruimingstitel? Rolverwijzing.